Niina och Xuper på silverplats lydnads-SM 2014!

Skoj i HtM-tagen!

Niina och Skoj under lydnads-SM 2013


Lydnadsdebut för Niina och Jippie!


Niina och Disco under momentet fritt följ vid EM 2004 i Turin


Ripper och Niina i träningstagen

Kenth med liten Kjapp

Kenth och Feo i full fart på agilitybanan


En lycklig Kenth och en förhoppningsvis lika nöjd Kes överst på prispallen vid EM 2004


Kenth och Kes under momentet fritt följ vid EM 2004 i Turin


Vita på agilitybanan

.:: OM OSS ::.

Företaget består av oss, Niina Svartberg & Kenth Svartberg. Vi har jobbat med hund sedan tidigt 90-tal. Vårt gemensamma företag Svartbergs Hundkunskap etablerades 2003. Nedan följer en presentation av oss. Våra hundar har fått en egen sida som du hittar här.

Niina Svartberg är mental tränare med utbildning från Örebro universitet, och har sedan 1997 hållit kurser och föreläsningar i tävlingspsykologi för tävlingsförare. Målet är att hitta rätt tankar och känslor vid träning och tävling i syfte att prestera bättre och må bra under prestationen. Förutom specialområdet tävlingspsykologi och mental träning är Niina utbildad inom SBK som instruktör och lärare, och jobbar också som lärarutbildare. Niina är även en omtyckt instruktör och föreläsare inom tävlingslydnad och pedagogik. Tidigare har Niina jobbat som språklärare.

Niina har tävlat med hund sedan tidigt 90-tal. Den första tävlingshunden var rottweilern Bacchus, som med stor glädje tävlade i elitklass lydnad och bruksprovsgrenen spår. Efter det blev det kelpie. Den första kelpiepojken, Ripper, tävlade i samtliga bruksgrenar förutom skyddet på elitnivå, med brukschampionat i sök och rapport som främsta meriter. De största framgångarna nådde dock Ripper i lydnad. Niina och Ripper deltog under sju år på lydnads-SM. Höjdpunkterna har varit VM 2000 och 2001, där Niina och Ripper blev 6:a respektive 4:a individuellt och bidrog till silver- respektive guldmedalj för lydnadslandslaget de åren. Ripper vandrade 2009 över regnbågsbron, men lever kvar i våra minnen.

Niinas andra kelpie, Disco, tävlade på lydnads-SM 2004 och 2005 med en 12:e placering som bäst. De deltog också på EM 2004 och 2005. Disco tävlades dessutom i bruksgrenen rapport. Efter det har det blivit border collie. För två år sedan kom Trolla till familjen. Efter en snabb karriär som lydnadshund (med två SM-resultat 2006) pensionerades hon som lydnadshund på grund av stora problem med allergi. Niinas nästa tävlingshund blev gutten Jippie, även det en border collie. Han föddes 2005 i vårt grannland Norge. Om det beror på just det vet vi inte, men full av gott humör är han i varje fall. Jippie visade tidigt framfötterna i lydnad - redan vid 18 månaders ålder kvalade han in till lydnads-SM. Tyvärr fick Jippie tidigt problem med hälsan, och tillbringar numera sina dagar som glad sällskapshund.

Vid Niinas sida i tränings- och tävlingssammanhang finns nu två hundar av rasen nova scotia duck tolling retriever. Den äldre av de två heter Skoj, och är en tollarkille född i januari 2008. Han har under alla år varit en fantastisk träningskamrat till Niina, och gör verkligen skäl för sitt namn. Han blev raskt uppflyttad till högre klass spår, men redan tidigt visade det sig att Skoj föredrog lydnad. Championat och SM-kvalpoäng innan tvåårsåldern skvallrade om att Niina i Skoj fått en riktigt bra tränings- och tävlingskamrat. Hans glädje att jobba med Niina i lydnaden har gett honom möjligheter att delta i landslaget. Debut 2010 på VM i Herning, som sedan följts upp av VM i Paris 2011 där Skoj var med och bärgade lagguldet och dessutom tog en individuell silvermedalj. Fantastiska, svansviftande, Skoj! På senare tid har Skoj fått en ny karriär i Heelwork to Music. Med tanke på Skojs fallenhet för följsamhet och sin stora förkärlek att vara nära matte är detta verkligen favoritsysslan! I mars 2014 debuterade de i sporten och redan i november samma år deltog de i landslaget på NM i Norge. Där var de med och bidrog till lag-guld och lyckades dessutom knipa en individuell 4:e placering.

Tollare nummer två vid Niinas sida är Xuper (uttalas Super), som precis som Skoj är från kennel Tollarbo. En riktigt kul kille som är full med energi och villighet att lära sig nya saker. Xupers största hobby vid unga år, vid sidan av träningen med Niina, var att fördjupa sig i dofternas värld. Jättespännande egenskap i samband med jaktträningen, men också något som gör att han kan hitta på egna små äventyr på promenaderna! Han har dock mognat och visat att han visst kan koncentrera sig på andra uppgifter. Och det med stor framgång! Som reserv kvalade de in till lydnads-SM 2014, och lyckades där med bedriften att ta sig till final. Inte nog med det, där erövrade han dessutom silvermedaljen. Den framgången ledde till hans första landslagsuppdrag, vilket blev VM i Helsingfors samma år. Ett fantastiskt fint kvalprogram placerade honom som 2:a, men ett par småmissar i finalen gjorde att det inte blev någon topplacering den gången. Sedan dess har mästerskapen avlöst varandra. Fem SM har det sammanlagt hunnit bli, och fyra år i landslaget.

Parallellt med Xuper började Niina att träna lydnad med Kenths senaste hund Pike. Tidigare har vi haft separata träningshundar i familjen, men detta blev ett försök att dela på hundar. Det har fallit väl ut eftersom Kenth enbart tränar vallning med Pike. Pike har många fina sidor i lydnaden. Han älskar att ge järnet och har trots sin storlek bra kroppskontroll. Däremot är det där med följsamhet otroligt överskattat enligt Pike. Det har gjort att fotgåendeträningen verkligen blivit en utmaning. Många olika strategier senare börjar dock bitarna så sakteliga falla på plats. Efter lydnadsdebuten i augusti 2017 startades han i klass 3 februari -18, och hann precis bli klar för det årets lydnads-SM. Väl där skötte han sig över förväntan. Han tog sig till final (Niina fick även med Xuper till den finalen) och även om han fick en miss i vittringsapporteringen som gjorde att placeringen blev blygsam så är vi nöjda över framgången och ser fram emot hans framtida karriär i lydnadssammanhang.

Lite av en slump kom 2018 Kiitos kommit hem till oss. Han är en border collie från kennel Vallhunden och ska bli Niinas träningskamrat i lydnad. Även han är tänkt att bli en "dubbelhund" då Kenth ska ta hand om fårvallningen. Hittills har han bara visat upp trevliga sidor. Träningen har börjar så smått, rapport kommer framöver!

Kenth Svartberg blev sommaren 2003 doktor i etologi på Stockholms universitet inom området hundars personlighet. Därefter arbetade han fram till årsskiftet 06/07 som forskare på SLU, Ultuna, där målet var att nå ytterligare kunskap om hundars olikheter. Även om Kenth numera inte har någon forskartjänst bedriver han forskning på uppdrag och är delaktig i projekt på SLU. Förutom det akademiska arbetet med hundar har Kenth sedan 1990 haft olika former av utbildningar för hundägare och instruktörer. Bland annat har det handlat om allmän hundkunskap som hundspråk, flockliv och inlärning, men också kurser i tävlingslydnad och agility. Kenth har tidigare varit auktoriserad domare i agility och har haft förmånen att döma VM 1999 i Tyskland.

Kenths första tävlingshund var golden retrievern Tintin, som 1986 och framåt tävlade i lydnad och agility. Nästa egna tävlingshund var bordercollien Kotte, som framförallt nådde framgångar i lydnadsklass. Kotte deltog i lydnads-SM och lydnadslandslaget 1992-95, med SM-guld 1994 som främsta merit. Förutom lydnad tävlades Kotte i bruksgrenen sök, i agility och i fårvallning.

Nästa tävlingshund var tervuerenen Vita. Hon blev Kenths agilitypartner under åren 1996 till 2002, med landslagsdeltagande och individuellt SM-brons som höjdpunkter. Bordercollietiken Kes blev sedan Kenths nästa tränings- och tävlingspartner. Kes lyckades nå de finaste meriterna i lydnadsklass. 2004 vann Kenth och Kes SM och EM i lydnad. Även 2006 lyckades de bärga SM-guldet. En kort spårkarriär hanns med, men grusades på grund av skottproblem. Under hennes senare år var fokus på fårvallning, där Kes tävlade i den högsta klassen. Åldern började dock ta ut sin rätt, och kroppen klarade inte längre belastning på samma sätt som förr. Efter några goda år som pensionär gick hon saknad bort 2014.

I mars 2009 kom en ny valp in i huset i form av en border colliekille som heter Feo från kennel Finnbogården. En mycket trevlig, social och träningsvillig kille. Feo har tränats i vallning, agility och lydnad. Under hösten 2010 blev han godkänd vallhund, och debuterade under 2011 i IK1 med riktigt bra resultat. Under 2012 har han startat sina första IK2-tävlingar, och det ser riktigt lovande ut. I agility debuterade han vintern 2011, och plockade snabbt pinnar för uppflyttning. Under 2012 etablerade han sig som klass 3-hund och kvalificerade sig till SM 2013. Även 2014 blev det SM-start, och där tog han sin hittills bästa placering med en 9:e plats. I lydnad har han hunnit med tre starter - i klass I, II och III - och fått förstapris i dem alla.

I september 2012 kom det in en ny bc i huset. Han heter Kjapp och kommer från kennel Seglinge. Tanken är att Kenth ska utmana sig själv och för första gången försöka hålla igång tränande och tävlande med två hundar parallellt. Nu får vi se vad Kenths simultankapacitet går för! Kjappen är en riktigt pigg kille, som verkligen gillar att springa. Det kommer förstås till sin rätt i många sammanhang, men det gör också att mycket träning har gått åt till att hitta de mer kontemplativa sidorna hos honom. Kjapp har väl inte så mycket till övers för mindfulness när det finns möjligheter till kul aktiviteter. Han har dock visat sig vara en mycket talangfull vallhund. Snabb och kvick, men också god djurkänsla, koncentration och lyhördhet. Under 2014 blev han godkänd vallhund och gjorde en fin IK1-säsong. Efter det har Kjappen etablerat sig som IK2-hund. Några vinster har det blivit samt SM-starter 2016 och 2018.

Den senaster av Kenths hundar är border collien Pike (född april 2016) från kennel Vallhunden. En lite annorlunda hund som på flera sätt gjort att vi fått lov att gnugga våra geniknölar. Arbetslust och koncentration finns i stora mått, däremot är det lite sämre beställt med samarbetsintresse och känslighet i olika sammanhang. Träningen, som för Kenths del handlar om fårvallning, har ändå gått framåt. Under 2018 debuterade han i IK1 med flera fina resultat. Säsongens mål var Unghunds-SM som han kvalificerade sig till men fick lov att avstå då en operation av avslagna tänder satte stopp.